Şahıs Koruma Köpeği Eğitimi (Bodyguard)
Şahıs koruma eğitimi (Bodyguard), bekçi köpek özelliğine sahip ırklara en az on iki aylık olduktan sonra verilen bir eğitimdir.
Karakteri tam anlamıyla oturan köpekler Şahıs Koruma eğitimini alabilirler. Köpeğiniz bu eğitimi almadan önce mutlaka temel itaat eğitim ve ileri eğitimi almış olması gerekmektedir.
Bu eğitimin verilebilmesi için köpeğin fiziksel ve zihinsel olarak koruma eğitimine yatkın olması gerekir. Koruma eğitimi tüm köpeklere verilebilecek bir eğitim değildir. Koruma eğitimi uzman bir eğitmen tarafından verilmelidir, aksi takdirde saldırgan ve kontrol edilemez bir köpek yetiştirilmiş olur.
Bodyguard eğitimi alacak köpeğin her zaman kendine güvenmesi gerekir, çünkü öz güveni düşük olan köpekler koruma sırasında bazen korku ve panik yaşayarak kendisinden istenileni yerine getiremezler. Bu nedenle köpek seçimi yaparken güçlü ve öz güven sahibi ırkların seçilmesi gerekir, ayrıca eğitim sırasında sürekli köpek motive edilmeli ve öz güvenini yükseltecek şekilde eğitim yöntemleri kullanılmalıdır. Bodyguard eğitimi verilirken asla köpeğin kapasitesinin ve yeteneğinin üzerinde görevler verilmemelidir. Her zaman köpeğe başaracağı görevler verilmesi ve öz güvenini yükseltilmesi gerekir.
Köpeğe havlama komutu öğretilmelidir ve öğrendikten sonra yabancı kişilere karşı havlaması sürekli teşvik edilmelidir. Köpeklerin saldırıya karşı ilk başta havlayarak karşılık vermesi saldırgan üzerinde korkuya ve paniğe sebep olur.
Köpeğe verilecek eğitim kadar köpeğin ırkı ve koruma eğitimine yatkınlığı da önemlidir. Çünkü her köpek ırkı koruma eğitimi için uygun değildir. Köpeğin havlamayı bilmesi, güçlü ve zeki olmasının yanında koruma özelliğine de sahip olması gerekir. Çok küçük boyutta olan köpekler, havlamayı sevmeyen köpekler ve aşırı sosyal köpekler koruma köpeği olmak için uygun değildir. Bu nedenle koruma köpeği seçerken pek çok özelliğin bir arada olmasına dikkat edilmelidir ve koruma için en uygun köpek ırkı seçilmelidir.
Şahıs Koruma eğitiminde köpek, koruyacağı kişiye doğru gelen bir tehlikeyi hissedince ya da koruyacağı kişinin komutuyla, tehlikeyi etkisiz hale getirmeyi öğrenir. Köpek sahibinin isteğiyle etkisiz hale getirilen hedef, yine köpek sahibin isteğiyle serbest bırakılır.
Köpek, bu eğitimde komut ile ısırmayı ve bırakmayı öğrenir.